Route Rondje Ameland (50 kilometer)


De start is om 05.00 op het parkeerterrein aan de Jan Jacobsweg te Hollum. Vanaf de startplaats slaat u linksaf. Na 50 meter weer links de Bosweg op. Aan het eind van de Bosweg loopt u het bos in. U volgt het zandpad tot aan het fietspad, slaat rechts af en loopt verder over het fietspad. Volg de borden. Loop het strand op bij de overgang van het badstrand van Hollum. Vervolgens gaat u linksaf richting strand "Zuid-west", langs het Paardengraf en daarna loopt u aan de binnenkant van de waddendijk naar Nes.

Het laatste stuk voor de oversteek van de Zoute Weide gaat door de Buremer polder. Vanaf de verzorgingspost op de veersteiger, gaat u richting Nes en neemt u de eerste afslag aan de rechterkant. De verzorgingspost "de Kooi" staat in de Kooiplaats. U volgt de weg door de Kooiplaats en gaat rechtsaf bij het Kooikershuus. Aan het eind van deze weg komt u bij het hek voor de oversteek van het Nieuwlandsreid.

Na de oversteek van de Zoute Weide loopt u over het fietspad richting Oerd Blinkert. U volgt het pad langs de Oerdhut over de Oerd Blinkert. Op de Oerd Blinkert heeft u een mooi uitzicht van de Noordzee, Waddenzee en richting de Friese kust. U daalt aan de achterkant de Oerd Blinkert af en volgt het voetpad naar het Noordzee-strand. Eenmaal aangekomen op het strand bij paal 21.6 wordt er teruggelopen naar Hollum, via het Engelsmanduun en het Jan Roepespad weer naar de Oranjeweg.

Het eindpunt is in het centrum van Hollum, op het Zwaneplein. Er zijn onderweg 6 controle annex rustposten. Onderweg en bij de finish zorgt ons trouwe team van vrijwilligers dat u genoeg te eten, te drinken en -bij blaren/blessures- verzorging krijgt!


Route Rondje Ameland (25 kilometer)


De start is om 10.00 op het parkeerterrein aan de Jan Jacobsweg te Hollum. Vanaf de startplaats slaat u linksaf. Na 50 meter weer links de Bosweg op. Aan het eind van de Bosweg loopt u het bos in. U volgt het zandpad tot aan het fietspad, slaat rechts af en loopt verder over het fietspad. Volg de borden. Loop het strand op bij de overgang van het badstrand van Hollum. Vervolgens gaat u linksaf richting strand "Zuid-west", langs het Paardengraf en daarna loopt u aan de binnenkant van de waddendijk naar de Ballumer bocht. U verlaat de weg onder de dijk en loopt naar de verzorgingspost op het terrein bij Loonbedrijf Nagtegaal.

Vanaf de verzorgingspost gaat u via de achterzijde van het terrein van Nagtegaal, langs de BP plas naar de oversteekplaats van de Verbindingsweg. Hier staan verkeersregelaars om u te begeleiden bij het oversteken van deze drukke weg. U gaat nu door het Ballumer bos over de Ballumer stuifdijk via de duinen langs de Ballumer Blinkert naar het strand. Hier vindt u de volgende verzorgingspost. Op het strand aangekomen voegt u zich bij de Route van de 50 km. Via de verzorgingspost bij het Ballumer badstrand gaat u langs het Groenestrand naar de afslag Finnegadspad. U loopt nu langs het moeraspad over de Engelsmanduun naar het Jan Roepespad. Hier begint weer de verharde weg richting Hollum en de Finish op het Zwaneplein waar u uw welverdiende medaille in ontvangst kunt nemen.

Het eindpunt is in het centrum van Hollum, op het Zwaneplein. Er zijn onderweg 3 controle annex rustposten. Onderweg en bij de finish zorgt ons trouwe team van vrijwilligers dat u genoeg te eten, te drinken en -bij blaren/blessures- verzorging krijgt!


Website door: Wesley Akkerman